Спеціальна Олімпіада України
Shadow

На шляху до Туріна

На  мальовничій Франківщині, біля підніжжя прадавніх Карпат, оповита кришталевими потоками гірської річки розташувалась база відпочинку «Free Way». Саме тут, на свіжому гірському повітрі, подалі від повітряних тривог з 09 до 15 серпня проходив перший навчально-тренувальний табір Спеціальної Олімпіади України. Табір – перший етап відбору потенційних представників від України на Всесвітніх зимових іграх Спеціальних Олімпіад, які прийматиме м. Турин, Італія, у березні 2025 року. Цього разу Україна отримала квоти у 4 видах спорту – лижні перегони, гірськолижний спорт, спорт-денс та флорбол. Останній має окремо високий рівень відповідальності – по-перше, це єдиний для України командний зимовий вид спорту, в якому вона братиме участь. По-друге, попри те, що цей різновид хокею зародився у Швеції у  1970-х роках і є доволі популярним у Європі та світі, для наших спортсменів він у новинку, адже став частиною програми Спеціальної Олімпіаду України лише цього року. Однак це анітрохи не завадило флорболу отримати чималу кількість прихильників серед учасників СОУ по всій країні. Спортивний табір зібрав 35 учасників з 10 областей України.

Розпочався табір з красивого символізму – підкорення учасниками гори Говерла. 4,5 години складного кам’янистого шляху в один бік, висота у 2061 метр позаду і 25 спортсменів-відчайдухів підкорили найвищу точку України, про що наступного дня отримали відповідні дипломи з рук Виконавчого директора СОУ Андрія Підварка та директора з розвитку спортивних програм Спеціальної Олімпіади України Євгена Гончаренка. Але відзнаки і відпочинок то справа вечірня – зранку ж підкорювачів вершин чекали активна зарядка, ігри з м’ячем і навчання з гри у флорбол. Молодь з таким азартом прийнялась вести м’яч та хвацько відбивати клюшками атаки суперників у бік своїх воріт, що навіть тренери й батьки не втримались та теж влаштували коротенький тайм між собою, спробувавши свої сили у флорболі.

Не лишились поза увагою організаторів тренери й батьки, для яких, разом зі спортсменами, було проведено тренінги з Управління проєктами. Також говорили з усіма й про програму Strong Minds. Окрему презентацію було присвячено правилам проведення, реєстрації, вимогам та умовам відбору та участі спортсменів у Всесвітніх іграх Спеціальних Олімпіад.

Новий день – нові пригоди. А що може бути краще, ніж бадьора ранкова пробіжка лісовими стежками та вправи посеред галявини? Хіба що гарячий чай та смачний сніданок. Одразу після – на подвір’я і грати у волейбол. А далі очільниця Львівського відокремленого підрозділу СОУ Марина Яремкович чекає на спортсменів із веселими завданнями. Коротка перерва і бігом грати в настільний теніс.

У такому шаленому активному ритмі важливо не забувати й про відпочинок, адже це все таки ще літо, канікули, і ми в Карпатах! Тому останні дні табору були присвячені культурній розважальній програмі. Юні спортсмени та спортсменки відвідали Перевернуту хату, парк «Гуцулленд» та побачили майже справжніх динозаврів. А наступного дня насолодились неймовірними краєвидами, поспілкувались зі справжнім Мольфаром, погодували овець і самі мали змогу почастуватись сирами та іншими смаколиками на Полонині Перці.

Як зазначає Виконавчий директор  СОУ Андрій Підварко, «підготувати учасників для зимових ігор завжди доволі складне завдання, а за умов війни і виїзду багатьох спортсменів закордон ці складнощі помножуються у кілька разів. Звісно, це лише перша, настановча зустріч яка потрібна для того, щоб ми змогли особисто побачити підготовку спортсменів, щоб визначити потенційних представників на майбутніх Всесвітніх зимових іграх СО. СОУ планує також провести зустріч і взимку, зосередившись вже саме на зимових видах спорту, в яких братимуть участь представники України. Однак, попри будь-які складності та виклики, завдяки нашим неймовірним спортсменам та спортсменкам, які своєю завзятістю і працелюбністю виборювали перші місця почесних подіумів, представники усього світу неодноразово вставали під гімн України, висловлюючи захоплення і повагу рішучості, силі духу і спритності.  І ми віримо, що змагання у Туріні 2025 року стануть черговою гідною і красивою сторінкою в історії Спеціальної Олімпіади України».

Захід здійснено в рамках реалізації проєкту «Спорт» за підтримки американського кабельного спортивного телеканалу ESPN і проєкту «Розвиток регіонів» за підтримки Інституту управління проєктами (PMIEF).